Donderdag 13 juni 2024 - Landgoed Groot Kievitsdal, Baarn

Programma 2017

Veel regelgeving op het gebied van de bestrijding van Financial Economic Crime komt uit het buitenland en heeft in veel gevallen een dwingende impact op de nationale wetgeving. Denk aan wetgeving die vanuit de USA is komen overvliegen, maar ook dichter bij huis, in Brussel en Den Haag worden wetten gemaakt die onverkort van kracht zijn op de nationale situatie. Maar wat is nu precies de impact van al die (buitenlandse) maatregelen casu quo wetten en hoe dienen we daar met onze data- en IT-systemen op in te spelen? Wat zijn dan de juridische consequenties? Kortom, een scala van vragen dat beantwoord dient te worden.

Die uitdaging gaan we aan, door met alle betrokkenen (binnen- en buitenlandse toezichthouders, risk & compliance professionals, juristen en toeleveranciers) samen met het Institute for Financial Crime (IFFC) het debat aan te gaan tijdens ons Risk & Compliance Jaarcongres van 1 juni aanstaande. De insteek van ons interactieve Jaarcongres is de praktijk en wordt afgesloten met het traditionele Professorendebat tussen de professoren Wim Huisman en Erik van de Loo tijdens het networking diner.

TijdOnderwerpSprekers
12.00 uur - 12.15 uur

Algemeen welkom en overzicht van het programma door congresvoorzitter Michel Klompmaker en Content Director Michael van Woerden. De bezoekers kunnen aan de hand van de pitches van de twee lunchworkshops ter plaatse hun keuze maken.

12.25 uur - 13.45 uur

Twee interactieve lunchworkshops staan op het programma. U kunt zelf uw keuze bepalen of u naar de lunchworkshop van DataExpert / Netskope gaat of die van Human Inference. Beide lunchworkshops worden door moderatoren van het Risk & Compliance Platform Europe begeleid.

Lunchworkshop A ( in de Jachtzaal) zal verzorgd worden door DataExpert, samen met hun Amerikaanse partner Netskope. De titel van de lunchworkshop is “Data Compliancy in de cloud, hoe gaat u om met GDPR?”  De lunchworkshop wordt gegeven door Thomas Kramps (Director Nothern Europe) van Netskope in samenwerking met Joost Gijzel (Solution Advisor) van DataExpert en wordt gemodereerd door Mark van de Weijer

Lunchworkshop B (in de Cronezaal) zal verzorgd worden door Human Inference en gaat over Custumer Due Diligence, met als titel “Everything you always wanted to know about datamanagement”

Het bestrijden van financiële en economische misdaad kent vele facetten. Of het nou gaat om het ontdekken en voorkomen van witwaspraktijken, het checken van suspect-lists, fraude-detectie of het vaststellen van de UBO in een specifieke bedrijfsstructuur. In alle gevallen is de kwaliteit van de onderliggende gegevens en de hiermee samenhangende dataprocessen een basisvoorwaarde voor succes. In deze workshop zullen François Ruiter en Holger Wandt u meenemen in een holistische aanpak voor datamanagement, waarbij u hands-on kunt ondervinden wat de waarde is van goede gegevens in uw organisatie. Deze lunchworkshop wordt gemodereerd door Tony de Bree.

14.00 uur - 15.10 uur

Interactief plenair programma met onze twee keynotes Aldo Verbruggen van JonesDay en Juliëtte van Doorn van De Nederlandsche Bank (DNB).  de Network). Het interactieve plenaire gedeelte wordt gemodereerd door Michael van Woerden met ondersteuning van Kenny van Ierlant en daarbij wordt gebruik gemaakt van de ervaring en kennis van het Expert Panel, met Han Moraal ( Nationaal vertegenwoordiger van Nederland bij Eurojust, tevens  voorzitter van het GPEN Committee  (Global Proscecutors E-Crime Network), Vanessa Liem (IFFC),  Jan van Koningsveld (Offshore Kenniscentrum) en Wibout de Klijne (Rabobank).

15.10 - 15.15 uur

Pitches van de twee keuze praktijk case studies door Ingeborg Braam (De Brauw Blackstone Westbroek) en Manuel van Vlaanderen (Knab Bank) die na de pauze in de twee verschillende ruimtes plaatsvinden.

15.15 uur -15.45 uur

Networking pauze

15.45 uur - 16.30 uur

U heeft de keuze uit twee parallel case studies. Case study A zal in de Cronezaal worden verzorgd door Mr. Ingeborg Braam van De Brauw Blackstone Westbroek met als onderwerp “De compliance monitor: een noodzakelijke  toevoeging aan het Nederlands strafrecht?” Deze casestudy wordt begeleid door Mr. Michael van Woerden.

De tweede casestudy B wordt verzorgd in de Jachtzaal door Manuel van Vlaanderen, Senior Operational Risk Manager van KNAB en zal gaan over de praktische uitrol van SIRA gericht op transactiemonitoring bij deze financiële instelling. Deze casestudy wordt begeleid door Mark van de Weijer.

 

16.45 uur - 18.00 uur

Bestrijding financieel economische criminaliteit vanuit Europees perspectief is de bijdrage van de  presentatie van Evert-Jan Lammers (President Institute of Fraud Auditors) uit Brussel over de laatste ontwikkelingen vanuit de Europese Commissie over op handen zijnde Europese wetgeving rond bestrijding FEC.  Daarna de inzichten van de twee experts Joost Melis (PhilipSidney Risk & Reputation) en Michel Jurgens (Gerechtshof Amsterdam, Voorzitter Commissie Tuchtrecht Banken) met hun commentaar. De leiding van dit plenaire onderdeel en debat is in handen van Michael van Woerden met ondersteuning van Kenny van Ierlant.

18.00 uur - 18.45 uur

Networking cocktail buiten op het terras.

19.00 uur

Networking diner met als hoofdgerecht het Professorendebat onder leiding van moderator Joost Melis. De professoren die dit jaar met elkaar en met het publiek het debat aangaan zijn Prof. Mr. Dr. Wim Huisman, hoogleraar criminologie aan de VU in Amsterdam en Prof. Dr. Erik van de Loo van de Tilburg University.

21.15 uur

Afsluiting van het Risk & Compliance Jaarcongres door Michel Klompmaker