Donderdag 13 juni 2024 - Landgoed Groot Kievitsdal, Baarn

Programma

TijdOnderwerpSprekers
Vanaf 11:30 uur

Inloop, registratie en lunch

Vanaf 11.30 uur bent u van harte welkom op het Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn voor de jubileumeditie van het Risk & Compliance Jaarcongres 2024. Het is inmiddels de tiende keer dat we medio juni in Baarn bijeenkomen voor het Jaarcongres. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid op het Landgoed. Uw naambadge ligt klaar bij de ontvangst, alwaar u ook het congresboekje krijgt. Daarna kunt u gaan netwerken en genieten van de luxe broodjeslunch, binnen in de netwerkruimte of buiten op het mooie terras.

13.15 - 13.30 uur

Welkom en toelichting op het thema 2024

Congresvoorzitter Michel Klompmaker zal snel het woord geven aan de beide dagvoorzitters Michelle Fisser en Michael van Woerden voor een gepast overzicht en toelichting op het programma van dit Jaarcongres, te weten “De Wwft: wat kunnen en wat moeten we ermee?” Het vraagteken staat er niet voor niets, maar aan het einde van de avond hopen we samen met u toch meer duidelijkheid te hebben.

13.30 - 14.00 uur

Wwft: Het standpunt en de visie van de Nederlandse banken

Helène Erftemeijer van de Nederlandse Vereniging van Banken zal het standpunt en de houding van de Nederlandse bankwereld ten opzichte van de Wwft toelichten.

14.00 - 14.30 uur

De analyse van de Wwft expert

Plenaire sessie met als spreker Simon Lelieveldt, die veel ervaring heeft opgedaan bij zowel als de toezichthouder als bij de onder toezicht staande organisaties. Hij zal zijn visie over de Wwft geven als onafhankelijke expert en ervaringsdeskundige.

14.30 - 15.00 uur

De toezichthouder over de Wwft

Richard Hoff van De Nederlandsche Bank zal het beleid van de toezichthouder anno 2024 gaan duiden. Richard is ook een van de auteurs geweest van het rapport “Herstel naar balans”, dat in september 2022 uitkwam. Dit rapport geeft een vooruitblik op een meer risico gebaseerde aanpak van de toezichthouder van het voorkomen en bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering.

15.00 - 15.05 uur

Pitches van de interactieve break out sessie voor na de pauze

15.05 - 15.30 uur

Netwerkpauze

15.30 - 16.15 uur Interactieve Break Out Sessies

Break out sessies op de eerste verdieping. Break out sessie A heeft als titel  Wwft compliant zijn : de mogelijkheden van data en tooling voor een geautomatiseerd KYC-proces.

​​Als meldingsplichtige instelling bent u verplicht om uw cliënten te onderzoeken en de risico’s die zij meebrengen te identificeren. Dit zorgt voor veel repeterende bulkwerkzaamheden. Zoals het opvragen van uittreksels uit het Handelsregister, het checken van de UBO en het controleren op PEP- en sanctielijsten. Tijdrovende activiteiten die zich uitstekend lenen voor automatisering.
Caroline Rohling en Mia Stange laten tijdens deze break out sessie zien hoe u met de data en tools van Company.info tijd bespaart bij het accepteren en monitoren van cliënten. Daardoor voldoet u snel en accuraat aan de Wwft-richtlijnen en bent u voorbereid op controle van de toezichthouder. Deze sessie wordt begeleid door Geert Haisma.

16.15 - 16.25 uur

Korte pauze

16.25 - 17.30 uur

Het Grote Wwft Debat met Experts

Als eerste zal Robin de Jongh de inleiding verzorgen over de vraag : “De Wwft: Wat kunnen en wat moeten we ermee?” De Jongh is nu bij Rabobank de hoogst verantwoordelijk voor wat betreft de uitvoeringsmaatregelen van de Wwft. Al eerder had hij diezelfde functie bij een andere grootbank in Nederland, bij de ABN Amro Bank. Eén van de experts is de hoofdofficier aanpak criminele geldstromen van het Functioneel Parket, Michiel Zwinkels. De andere experts zijn advocaat Jan-Michiel Wagenaar , AI expert Jack Esselink en Clair de Schepper, Compliance Director van RoyalIHC.

De experts met elk hun verschillende achtergrond gaan onder leiding van de twee moderatoren Edin Weller en Michelle Fisser met elkaar in debat.

17.30 - 17.45 uur

Afsluiting van het middagprogramma 

17.45 - 18.45 uur

Netwerkborrel op het terras

18.45 - 20.55 uur

Netwerkdiner met Professorendebat 2024

Het traditionele netwerkdiner vindt plaats in de Parkzaal, waarbij na het hoofdgerecht het Professorendebat 2024 op het programma staat. Het Professorendebat 2024 staat in het teken van de Wwft. De moderator van dienst is Edwin Weller.

De beide professoren die met elkaar en met de aanwezigen in debat gaan zijn Tom Loonen van de Vrije Universiteit Amsterdam en Birgit Snijder-Kuipers van de Radboud Universiteit uit Nijmegen.

20.55 - 21.00 uur

Afsluiting van het Risk & Compliance Jaarcongres 2024