Donderdag 13 juni 2024 - Landgoed Groot Kievitsdal, Baarn

Sprekers

Helène Erftemeijer

Helène Erftemeijer is sinds augustus 2022 werkzaam als Sector Coördinator AML/CFT van de Nederlandse Vereniging van Banken. Daarvoor was we enkele jaren werkzaam bij ING bank als KYC Lead, maar een groot deel van haar carrière verliep via ABN Amro Bank, waar zij de functie bekleedde van Director Client Due Diligence, Master Admin & Relulations (CAR).  In een eerdere fase was ze werkzaam bij MeesPierson, dat op een gegeven moment geïntegreerd werd met ABN Amro Bank.

Jack Esselink

Jack Esselink is een nationaal en internationaal veel gevraagd spreker en trainer op het gebied van kunstmatige intelligentie, data gedreven werken en ethiek. Jack heeft momenteel zijn eigen adviesbureau, Studio Pulpit, en is parttime docent ethiek aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij woont met zijn gezin op de prachtige Veluwe waar hij in zijn vrije tijd graag (elektrische) gitaar speelt en door de mooie Veluwse bossen rijdt op zijn mountainbike.

Michelle Fisser

Michelle Fisser is sinds november 2022 voorzitter van de VCO, de Vereniging voor Compliance Professionals. Michelle startte in 2021 haar eigen bedrijf Compliance in Motion. Ze was sinds 2003 werkzaam als Compliance Officer bij verschillende internationale instellingen en sinds 2016 als Senior Manager bij EY. Ze heeft regelmatig deelgenomen aan het Risk & Compliance Jaarcongres en anno 2024 zal ze samen met Michael van Woerden als dagvoorzitter op 135 juni het Jaarcongres in goede banen leiden.

Geert Haisma

Drs. Geert Haisma, Partner bij FullyInControl, is gespecialiseerd in succesmanagement en risicomanagement. Geert heeft jarenlange ervaring met advies en onderzoek op diverse inhoudelijke beleidsterreinen, grote projecten, strategie, risicomanagement, verbonden partijen, financiën, planning & control, politiek-bestuurlijke moeilijkheden, onderzoek bij Rekenkamers, benchmark, etc…

Geert is docent risicomanagement en verbonden aan Twente University.

Richard Hoff

Richard Hoff is sinds juli 2014 toezichthouder bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hij houdt zicht bezig met toezicht op financiële instellingen, onder andere waar het gaat om de naleving van de Wwft. De bestrijding van witwassen, het naleven van sanctiemaatregelen, corruptiebestrijding en integriteit zijn de issues waar hij zich binnen DNB mee bezighoudt. Binnen DNB is Richard lid van het expertteam dat zich buigt over de standaarden rond toezicht. In dit verband is het vermeldenswaard dat hij een van de auteurs is van het in september 2022 verschenen rapport “Van herstel naar balans”. Dit rapport is een vooruitblik naar een meer risico gebaseerde aanpak van het voorkomen van witwassen en bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering.

Richard Hoff heeft voor zijn DNB-tijd enkele jaren zelf gewerkt in de Financial Services Industry, onder andere bij SNS Reaal als Senior Compliance Officer. Naast zijn werk bij DNB is Richard ook docent bij de postdoctorale opleiding Compliance en Integriteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij ook verbonden als docent aan de Universiteit Twente.

Robin de Jongh

Robin de Jongh is sinds juni 2023 Global Head of Client Due Diligence van het Financial Economic Crime team van Rabobank. Daarvoor was hij bij een andere gootbank in Nederland an de slag, te weten ABN Amro Bank en haar dochterbedrijven.

Hij heeft dus veel ervaring over de miljoenen geldstromen die op elk moment van de dag de wereld over gaan. Dichtbij en ver weg. Soms zichtbaar, soms minder. Als coöperatieve bank met diepe wortels in de maatschappij, neemt Rabobank haar rol als poortwachter  serieus. Waar geld ook gaat, wij zien erop toe dat het een zuivere reis aflegt. Dit doen we allemaal binnen de afdeling FEC, aldus Robin de Jongh.

Simon Lelieveldt

Simon Lelieveldt is een technisch bedrijfskundige en al geruime tijd actief in het bankwezen en op het gebied van innovatief betalingsverkeer. Als  directeur van zijn eigen bedrijf met als specialisatie toezicht en compliance helpt hij bedrijven met het voldoen aan de (toekomstige) regelgeving en de eisen van toezicht. Hij maakt zich soms ernstig zorgen over het functioneren van De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, als toezichthouder.

Daarnaast houd Simen ervan om de verhalen uit de financiële geschiedenis te delen door middel van het non-profit initiatief Financieel Erfgoed.

Tom Loonen

Tom Loonen is al meer dan tien jaren hoogleraar financieel recht &  integriteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tom Loonen is Lid Tuchtrecht Banken en daarnaast Lid van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam.

Hij is tevens een van de drie leden van de Geschillencommissie DSB Bank nv (in liquidatie).  Deze commissie geeft bindende en onafhankelijke arbitrage over rentecompensatie in de afwikkeling van DSB Bank nv.

Birgit Snijder-Kuipers

Birgit Snijder-Kuipers is Professor Corporate Compliance and Anti-Money Laundering bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is al meer dan 25 jaren verbonden aan De Brauw Blackstone Westbroek. Birgit is lid geweest van de Commissie toegang notariaat, namens het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Birgit heeft als Fellow onderzoek gedaan bij de Radboud Universiteit bij het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht.

Jan Michiel Wagenaar

Jan Michiel Wagenaar is eigenaar van het naar hem genoemde advocatenkantoor. Hij is gespecialiseerd in issues op het gebied van ondernemingsrecht en financieel recht. Zij klanten komen uit de financiële sector, maar ook corporates en investeerders behoren tot zijn klantengroep. Jan Michiel is als advocaat Banking & Finance al ruim tien jaren betrokken bij LeasePlan.

Onlangs kwam hij in het nieuws naar aanleiding van door hem aangespannen Kort Geding tegen De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, bij de Rechtbank Amsterdam. Dat was in het kader van een procedure waarbij documenten in het bezit van DNB opgeëist werden. Deze documenten zijn van belang in een andere door Wagenaar aangespannen procedure voor een groep gedupeerde beleggers, waarbij een dochtermaatschappij van ING, Payvision betrokken is.

 

Edwin Weller

Mr. drs. Edwin Weller is jurist (Rijksuniversiteit Leiden, 1985) en is nu Managing Partner van Weller & Weller Regulatory Jungle Management. Hij is ook lid van de Commissie van Beroep, Tuchtrecht Banken. Edwin heeft in het verleden na zeven jaar ervaring in de advocatuur gekozen voor een rol als compliance officer bij MeesPierson Curaçao. Nadien heeft hij verschillende managementfuncties op het gebied van compliance vervuld bij MeesPierson Private Bank and Trust, Robeco, Amsterdam Trade Bank en op dit moment is Edwin werkzaam bij CAB Europe BV als Head of Risk & Compliance. Hij is gespecialiseerd in het vertalen van de theorie naar de praktijk op het gebied van het financiële recht, met name de onderwerpen die de reputatie van de instelling ernstig kunnen schaden: witwassen van gelden, voorkennis, belangentegenstellingen, zorgplicht en corporate governance. Edwin adviseert bedrijven en instellingen op gebied van compliance en integere bedrijfsvoering en verleent interim projectwerkzaamheden. Edwin publiceert regelmatig op het gebied van compliance en integriteit.

Michael van Woerden

Mr. Michael van Woerden is jurist (Rijksuniversiteit Leiden, 1986) en beschikt over ruime ervaring in het bedrijfsleven, onder meer opgedaan als advocaat en bedrijfsjurist. Hij heeft diverse juridische en compliance managementfuncties vervuld binnen de financiële sector, waaronder Hoofd Compliance NL – Global Markets, Global Clients & Group Functions bij ABN Amro Bank. Sinds januari 2009 adviseert Michael bedrijven en instellingen over compliance en integere bedrijfsvoering en verleent interim projectwerkzaamheden. Michael publiceert regelmatig op het gebied van compliance en integriteit. Onder zijn redactievoorzitterschap verscheen ’10 jaar Compliance, de praktijk aan het woord”, (NIBE-SVV, 2010) en ‘Ondernemen zonder corruptie’ (Kluwer, 2013). Michael publiceert van tijd tot tijd op het Risk & Compliance Platform Europe en is sinds enkele jaren de oprichter van DeCompliance Monitor.